Vydařený republikový šampionát – Matějka stříbro a Vaníček bronz

29.10.2018 19:54

 Vydařený republikový šampionát – Matějka stříbro a Vaníček bronz

          V jičínském Sportovní areálu se uplynulou sobotu uskutečnilo Mistrovství ČR mužů a žen.

          Na domácím tatami se představilo 148 judistů, s výjimkou užšího reprezentačního výběru v čele s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem, kteří se účastnili předposledního grandslamového turnaje v Abú Zabí.

          Na úvod soutěže přivítal sportovní ředitel ČSJu Roman Kalous všechny přítomné, zejména však starostu města Jičína JUDr. Jana Malého a předsedu ČSJU Mgr. Jiřího Dolejše, kteří pozdravili všechny účastníky Mistrovství ČR a závodníkům popřáli mnoho úspěchů, čímž byla soutěž slavnostně zahájena.

          V průběhu soutěže se do jičínské sportovní haly dostavil i čestný předseda ČSJu pan Josef Letošník, jehož příchod byl přivítán sportovním ředitelem soutěže a  hlasitým potleskem všech zúčastněných.

          Na domácím tatami se představila i šestice domácích judistů.

          Svůj životní výkon předvedl v hmotnostní kategorii do 90 kg Petr Matějka, který se po 3 vítězných utkáních utkal ve finálovém boji s favorizovaným reprezentantem ČR  Jindřichem Turkem z USK Praha. V tomto utkání uplatnil Turek své zkušenosti a zvítězil na 3 tresty pro jičínského judistu.  Cenná je zejména jeho semifinálová výhra  nad plzeňským Dědečkem, který je mnohonásobný medailista z republikových šampionátů. Petr tak získal zaslouženě stříbrnou medaili. V téže kategorii se představil i Jakub Krejčík, který s bilancí jednoho vítězství a 2 porážek obsadil 9. místo.

          V kategorii do 81 kg se představil nejlepší jičínský judista současnosti Michal Vaníček, který po velmi dobrém výkonu získal bronzovou medaili. Cestu do finále mu zastavil jeho tradiční soupeř, reprezentant ČR Václav Sedmidubský po vyrovnaném průběhu utkání. O jeho vítězství rozhodl jediný trest pro Michala. který tak rozšířil svou velmi početnou medailovou sbírku o další cenný kov. V téže hmotnostní kategorii se po dvouleté odmlce představil i Jan Bušta, který podal sympatický výkon a s bilancí 3 vítězství a 2 porážek obsadil velmi pěkné 7. místo.

          V hmotnostní kategorii do 66 kg se představil junior Tadeáš Čeřovský, který na své mnohem zkušenější soupeře ještě nestačil a skončil na děleném 9. místě.

V hmotnostní kategorii do 73 kg se na domácím tatami nedařilo Jakubovi Zachovalovi, který ve svém úvodním zápase svému soupeři podlehl a do dalších bojů již nezasáhl.

Mistři České republiky 2018

muži

-  60 kg        Tomáš Beran          Judo Železo Hranice

-  66 kg        David Vopat            TJ VTŽ Chomutov

-  73 kg        Tomáš Binhak        Judoclub Liberec

-  81 kg        Jiří Petr                  SKKP Brno, 3. Michal Vaníček SKP Judo Jičín

-  90 kg        Jindřich Turek         USK Praha, 2. Petr Matějka SKP Judo Jičín

-  100 kg       Radim Knápek        USK Praha

+ 100 kg       Michal Horák          USK Praha

ženy

-  48 kg        Šárka Koudelková  SK Yawara Prague

-  52 kg        Adéla Holečková    Lokomotiva Beroun

-  57 kg        Lucie Chytrá                     TJ Sokol Praha Vršovice

-  63 kg        Renata Zachová     Judoclub Olomouc

-  70 kg        Tereza Šubčíková   TJ Sokol Praha Vršovice

-  78 kg        Petra Hájková        Sport Judo Litoměřice

+ 78 kg         Alice Matějčková              Judoclub Plzeň

 

Podrobné výsledky Mistrovství ČR 2018: https://mcrsenior18.csju.cz/cz/vysledky.

 

          Je potěšitelné, že zástupci ČSJu velmi kladně hodnotili hladký průběh soutěže a ocenili kvalitní práci pořadatele. Od roku 2003 byli jičínští 5 x pořadateli republikového šampionátu dospělých a jejich šance uspět ve výběrovém řízení na pořadatelství v roce 2019 je velmi nadějná.