Judista František Egrt získal bronzovou medaili na Mistrovství ČR juniorů

03.04.2023 20:52

 

Hranice na Moravě/Jičín. Uplynulou sobotu přivítalo Sportovní centrum Naparia v Hranicích na Moravě nejlepší judistické naděje do 21 let na republikovém šampionátu ČR.

Na hranickém tatami se představili také jičínští junioři František Egrt a Marin Vrabie, pro zranění se nemohla zúčastnit Kateřina Kratochvílová.

Soutěž zahájil předseda ČSJu Pavel Volek, který poděkoval městu Hranice n/M za podporu hranického klubu, pořadatelům za vzorné zajištění turnaje a všem zúčastněným soutěžícím popřál hodně štěstí.

Jako první se z jičínských nadějí představil v nejpočetněji obsazené hmotnostní kategorii do 73 kg loňský dorostenec František Egrt. Los soutěže mu však v 1. kole přisoudil nejtěžšího možného soupeře, brněnského Tomáše Waldsbergera, loňského Mistra ČR v kategoriích juniorů i seniorů do 66 kg.

František byl pro favorita do poloviny zápasu rovnocenným soupeřem. V jeho druhé polovině však zkušenější soupeř získal vedení, které v závěru ještě navýšil a v utkání zvítězil. Favorizovaný Waldberger v dalších bojích nezaváhal a zajistil Františkovi účast v opravných bojích. A v těchto začala skvělá Františkova „moravská jízda“. Před časovým limitem porazil ostravského Jakuba Huvara, olomouckého Matyáše Roubíka a poté i karvinského Ladislava Pastornického, čímž si zajistil účast ve finálovém bloku v utkání o bronz!

V tomto jej čekal Filip František Čebík z Baníku Ostrava, který jej před 14 dny porazil, rovněž v zápase o bronz na Mezinárodní VC Ostravy nejtěsnějším možným rozdílem. Samotné utkání se však pro našeho judistu nevyvíjelo nejpříznivěji. V jeho polovině dostal František druhý trest za vyšlápnutí ze zápasové plochy a třetí trest by pro něj znamenal konec utkání. Náš judista však zmobilizoval své síly a vyvinul velký tlak na ostravského borce, který završil povedenou bodovanou technikou o goshi minutu před koncem utkání. V jeho velmi dramatickém závěru již František nezaváhal a zaslouženě vybojoval bronzovou medaili na Mistrovství České republiky.

Poté se v hmotnostní kategorii do 81 kg představil Marin Vrabie.

Marin se v úvodu utkání dopustil hrubé chyby, soupeř jej zaskočil v boji na zemi technikou páčení a soutěž tak pro něj skončila již v 1. kole.

Bronzová medaile z M ČR je Františkovi odměnou za jeho poctivý a svědomitý přístup k tréninku. Jičínský judista navázal na svou loňskou vydařenou sezónu, ve které sice medaili v nejdůležitější soutěži sezóny nezískal, ale jeho výkony neunikly trenérům dorosteneckého reprezentačního výběru ČR. Je velmi pravděpodobné, že si svým výborným výkonem řekl také o pozvánku do juniorského výběru ČR.

Bronzová medaile je také zaslouženou odměnou pro všechny trenéry, kteří se na jeho výkonnostním růstu podíleli.

SKP JUDO Jičín, z.s. děkuje všem svým podporovatelům.                       (ML)