Dva tituly Přeborníka ČR pro domácí

25.10.2017 19:21

 

V jičínské hale sportovního areálu se v sobotu uskutečnil Přebor České republiky staršího žactva.

Na úvod soutěže pozdravil všechny účastníky generální sekretář ČSJu Ing. Pavel Volek a  na dálku pozdravil čestného předsedu ČSJu Josefa Letošníka, který se stále ještě nemohl zúčastnit ze zdravotních důvodů. Poté pořadatelé připravili milé překvapení oslavenci Luďkovi Vaníčkovi, který nedávno oslavil kulaté narozeniny. Místopředseda klubu Milan Letošník ocenil jeho dlouholetou obětavou práci v roli trenéra, popřál mu do dalších let pevné zdraví a pozval ke stolku rozhodčích vzácného hosta.  Příležitost osobně  popřát oslavenci uvítal olympijský vítěz, mistr světa a Evropy Lukáš Krpálek. Jičínská sportovní hala ocenila tuudálost bouřlivým potleskem. Lukáš Krpálek popřál Luďkovi Vaníčkovi a pozdravil všechny přítomné. Poté předali Luďkovi ocenění i předseda krajského svazu ČSJu Ing. Pavel Cermánek a místopředseda okresní ČUS František Rychna.

Na úvod soutěže zazněla státní hymna a Přebor ČR 2017 byl tak slavnostně zahájen.

Z jičínských žáků si právo účasti na domácím tatami vybojovali v hmotnostních kategoriích do 42 kg Zdeněk Venclů a + 73 kg Tomáš Kulhánek. Vzhledem k tomu, že oba zvítězili v seriálu Českého poháru, v redukovaném Ranking listu obsadili shodně 1. místa a ve svých kategoriích byli nejvýše nasazeni.

Nejprve se na tatami představil Zdeněk Venclů. V jeho hmotnostní kategorii si vybojovalo právo účasti 15 nejlepších judistů z ČR.

Na úvod soutěže měl Zdeněk jako jediný volný los. Poté však s přehledem zvítězil nad svým soupeřem a v semifinále jej čekal ostravský borec Poula, loňský Přeborník ČR. V tomto utkání podal Zdeněk vynikající výkon a s přehledem zvítězil na 4 wazari a postoupil do finále. V něm narazil opět na ostravského borce Maixnera, se kterým měl doposud vyrovnanou zápasovou bilanci. V tomto utkání bylo zřetelně vidět, že jíčínský judista si jde pro zlato. Zdeněk nádherně provedenou technikou uchi mata ukončil utkání před časovým limitem, získal zlatou medaili  a zaslouženě se stal Přeborníkem České republiky. 

Poté se na tatami představil Tomáš Kulhánek. V jeho hmotnostní kategorii si právo účasti vybojovalo 9 judistů z ČR.

Tomáš měl na úvod volný los. Ve čtvrtfinále si poměrně snadno poradil se svým soupeřem a utkání ukončil před časovým limitem technikou harai goshi. V semifinále byl Tomáš jasným favoritem a tuto úlohu  splnil, když utkání ukončil držením v boji na zemi. Ve finále jej čekal jeho tradiční soupeř Kalous z JC Hradec Králové. V posledním utkání celé soutěže byl hradecký judista mírným favoritem. Tomáš jej letos ještě neporazil a právě na domácím tatami chtěl tuto skutečnost změnit a získat titul. Ve velmi dramatickém utkání nebylo o jeho výsledku rozhodnuto v časovém limitu a tak jejich duel dospěl do golden scoore. Hradecký judista měl v tuto chvíli na svém kontě 2 tresty za pasívní způsob boje, domácí borec trest jediný. Vzhledem k tomu, že u staršího žactva je golden scoore časově omezeno na 1 minutu a ani v průběhu tohoto časového úseku nikdo z borců nedokázal bodovat, zvítězil Tomáš právě díky jedinému napomenutí a získal tak zlatou medaili a titul Přeborníka ČR!

Je potěšitelné, že se domácí judisté po dlouhé době nezviditelnili jen jako pořadatelé, ale v konkurenci 55 zúčastněných klubů z ČR se jičínští se dvěma tituly umístili na solidním 4. místě.