Darina Jirásková vybojovala stříbrnou medaili na Mistrovství ČR dorostu

13.11.2023 21:58

 

Uplynulý víkend se v ostravské atletické hale VÍTKOVICE Aréna a. s., uskutečnilo Mistrovství České republiky pro kategorie staršího žactva U14 a mladšího dorostu U16. Ostravská tatami přivítala v sobotních kláních 395 žáků a žákyň ze 123 oddílů ČR, v neděli pak 273 dorostenců a dorostenek z 92 oddílů České republiky.

Na oba šampionáty se podařilo v průběhu roku kvalifikovat i 12 jičínským judistům, ze zdravotních důvodů se nemohli zúčastnit Oliver Tichý a Kryštof Neuwirth.

V sobotní soutěži staršího žactva se v kategorii do 44 kg nejvíce dařilo Evelíně Lemmerové, která i přes prodělanou virózu těsně před soutěží skončila s bilancí 3 vítězství a 2 porážek stejně jako v loňském roce pátá.

          Viktoru Tichému a Mirku Kratochvílovi se již tolik nedařilo. Soutěž pro oba skončila v prvním kole a do opravných bojů nezasáhli.

V nedělní soutěži mladšího dorostu předvedla svůj nejlepší výkon v sezoně  Darina Jirásková. Jičínská naděje prošla v kategorii do 52 kg suverénním způsobem po 3 vítězných utkáních před časovým limitem až do finále. Zde však nenašla recept na svou soupeřku a zaslouženě získala stříbrnou medaili. Velmi zřetelně si tak řekla o pozvánku do národního družstva ČR své věkové kategorie.

Bronzovou medaili přidala do sbírky v kategorii do 44 kg po velmi dobrém výkonu Natálie Rejmanová, která tak po loňském stříbru získala další cenný kov. Ve stejné hmotnostní kategorii skončila Barbora Horáčková na 7. místě.

V kategorii do 50 kg si smolný den vybral Jan Egrt.  V utkání 3. kola došlo v jeho golden score ke kuriózní situaci. V boji na zemi použil Honzův soupeř techniku škrcení. Tuto techniku nechal pokračovat rozhodčí utkání nezvykle dlouho, a to téměř 60 sekund. Rozhodčí u monitoru dal však nečekaně pokyn pro ukončení zápasu, neboť byl přesvědčený, že náš závodník ztratil vědomí. I přes protesty jičínských trenérů a po prozkoumání záběrů z kamery, svůj sporný výrok rozhodčí nezměnily. Dle pravidel juda nemohl již Honza pokračovat v soutěži, čímž ztratil možnost bojovat o bronz a skončil tak na 9. místě.

V kategorii do 60 kg obsadil Tomáš Ort po solidním výkonu dělené 13. místo, stejně jako Veronika Lipárová v kategorii do 57 kg, která si na republikovém šampionátu odbyla svou premiéru. V kategorii do 66 kg se Štěpán Lánský neprosadil a skončil v 1. kole.

Stříbrná medaile Dariny Jiráskové je po umístěních na 5. a 7. místě v letech 2021 a 2022 velkým zadostiučiněním za její poctivý přístup k tréninku a doufejme, že si z něj vezmou příklad i některé další jičínské naděje.

Celkově lze hodnotit vystoupení našich nadějí na M ČR jako úspěšné. Vzhledem ke skutečnostem, že start Evelíny Lemmerové byl ze zdravotních důvodů do poslední chvíle nejistý a také spornému rozhodnutí rozhodčích v případě Jana Egrta, lze zisk 2 medailí na Mistrovství ČR hodnotit jako úspěch. Medailová očekávání jičínských trenérů byla sice větší, ale 5. místo Evelíny Lemmerové, 7. místo Barbory Horáčkové, 9. místo Jana Egrta, 13.místa Tomáše Orta a Veroniky Lipárové nejsou vůbec špatnými výsledky..

SKP JUDO Jičín, z.s. děkuje za podporu NSA, Královéhradeckému kraji, městu Jičín a firmě DEPRAG CZ a.s.